Hoe is jouw shopgedrag?

 

Net voor de corona crisis was ik bij een modeshow van een mooie winkel in Amsterdam. Daar vertelde de dame naast mij over haar shopgedrag. Uiteraard hoor ik altijd graag van iedereen hoe en waar zij winkelen. Waar ze tegenaan lopen en wat hun ervaringen met bepaalde winkels en kleding zijn. Zij vertelde mij dat ze niet alleen heel graag bij deze mooie winkel in Amsterdam koopt, maar ook regelmatig bij een webshop die heel veel soorten merkkleding aanbiedt met hoge kortingen.

Korting!


Meteen dacht ik weer aan hoe het toch komt dat wij zoveel hebben met kortingen, sample sales en outlet stores? Regelmatig hoor ik relaties, vriendinnen over outlet en sample sales. We willen wel graag kwaliteit en mooie merken kopen, maar we willen er niet de volledige prijs voor betalen…
Nu kun je hier natuurlijk een kip en ei verhaal op los laten. Verschillende duurdere merken doen mee aan sample sales en verkopen via zo’n webshop met hoge kortingen, waardoor de consument (wij) op den duur gewend raakt aan lagere prijzen (of hoge kortingen) en niet meer die originele hoge prijzen wil betalen. Maar dat is het natuurlijk niet alleen.


Fast fashion


De trend dat consumenten niet meer willen betalen voor kwaliteitsmerken heeft óok te maken met de waarde die wij aan deze producten toekennen. Alles gaat sneller. We gunnen een kledingstuk een kortere levensduur dan voorheen. We willen dus snel weer wat anders, een nieuw item. En dat verlangen wordt aangewakkerd als we ‘betaalbare’ kleding voorbij zien komen. En dat geldt echt niet alleen voor jonge mensen die zich tegoed doen aan ‘fast fashion’. Ook voor de overige consumenten – met voldoende middelen – gaat deze vlieger op.
Beide partijen zullen dus moeten veranderen, de kledingindustrie en de consument. Nu staat de kledingindustrie momenteel enorm in de spotlight als de meest vervuilende industrie. Ik voorzie dat de kledingindustrie dus echt wel gaat veranderen. Minder collecties per jaar produceren en in mindere hoeveelheden. Maar wij als consument zullen moeten mee veranderen en kledingstukken weer langer gaan waarderen.


Kledingkast check


En hier kan ik – als kledingcoach – mijn steentje aan bijdragen. Door bijvoorbeeld nog meer en beter te vertellen en te laten zien waarom een kledingkast check zo leuk en goed is. Goed voor je portemonnee want ik ontdek altijd weer nieuwe combinaties waar jij nog niet aan gedacht had. Ik kijk en waardeer jouw kleding ook weer anders. Waardoor jij bepaalde kledingstukken ook weer opnieuw ontdekt en (hopelijk) ook weer gaat dragen. Hierdoor zul je minder geneigd zijn te ‘hunkeren’ naar nieuwe kleding. Spaar je wat langer tot de aankoop van een nieuw (misschien duurder en tijdlozer) kledingstuk. Alle kleine beetjes helpen, ook voor dit wereldprobleem.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn