Panty's

Panty’s, je houdt ervan of je haat ze! In de winter kun je bijna niet zonder panty’s… Maar onderschat het grootse effect van dit ‘kleine’ kledingstuk ook niet: panty’s zijn minstens zo warm als een broek, ze maken je benen optisch langer en kunnen net die schwung geven aan je outfit. Een veel gestelde vraag tijdens mijn kledingadviezen is dan ook; welke panty past nou bij welk outfit?

De panty

Allereerst een klein stukje theorie over de panty. Want welke panty’s zijn er? En wat betekent nou precies het aantal denier bij een panty?

Een panty is een nylonkous met broekje ineen. De panty kwam in 1967 op de markt door de opkomst van de minirokmode. Door de panty verdween de lange kous met jarretel uit het modebeeld.

De dikte van een panty wordt aangegeven in denier wat staat voor de hoeveelheid draad per (vierkante) millimeter. Het is eigenlijk heel simpel; hoe hoger het getal van de denier, hoe dikker de draad, hoe dikker de panty.

Panty’s verdelen we onder in vier verschillende diktes:

  1. ultra sheer panty’s – panty’s die heel doorzichtig (dun) zijn, de dikte is dan 8 t/m 12 denier
  2. sheer panty’s – nog steeds transparante panty’s met een dikte tussen de 15 en 20 denier
  3. semi-transparante panty’s – dikkere panty’s van 20 t/m 40 denier
  4. opaque (niet doorzichtig) panty – de dikste panty’s met een denier tussen de 40 en 100 of daarboven.

Een goedkope panty is gemaakt van korte en goedkopere vezels waardoor de panty een lage sterke heeft, snel haaltjes zal vertonen en uiteindelijk ook snel kapot zal zijn. Een panty die 3D geweven is zal dat veel minder snel hebben. Daar zit dus ook het prijsverschil in panty’s in….

Welke panty kies ik wanneer?

Bij de keuze voor een bepaalde panty, draait het vooral om het vinden van een bepaalde balans tussen de kleding en de panty. Het tonen van een bepaalde hoeveelheid huid en de dikte van de panty horen elkaar te versterken. Een paar voorbeelden:

– Bij een mouwloze mini-jurk draag je geen opaque panty, want deze jurk toont een grote hoeveelheid huid en een opaque panty zal zwaar ogen in combinatie met deze stijl. Hier kies je voor een dunne panty van max 10 denier of voor dunne stay ups (= panty zonder broekje).

– Daarentegen bij een wollen jurk met lange mouwen draag je geen panty met een ‘blote-benen-look’, want een wollen jurk is warm en cosy en heeft een bepaalde dichtheid die niet match met de transparante uitstraling van een ‘blote-benen-look’ panty. Bij een wollen jurk past bijvoorbeeld beter een maillot of grovere panty met katoen of wol erin.

– Een corrigerende panty is perfect voor een gestroomlijnd effect bij de buik, billen en benen, maar als je deze combineert met een oversized jurk heeft het shapende effect weinig nut.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over de gelegenheid waar je de panty naar draagt. Bijvoorbeeld het dragen van een fantasiepanty combineer je niet met een zakelijke jurk, want je wilt er professioneel uitzien. Een fantasiepanty geeft een bepaalde speelsheid aan je outfit en heeft dus geen zakelijke look. 

Je draagt ook geen opaque panty bij een bruiloft of chique aangelegenheid. Dan kies je voor een dunnere panty van maximaal 30 denier. Dat staat feestelijker en past beter je feestelijke outfit voor bijvoorbeeld een bruiloft.

Wat kan een panty voor je doen?

Een panty kan heel goed jouw figuur accentueren en ‘shapen’. Er zijn zoveel corrigerende panty’s tegenwoordig die een buikje of platte billen heel mooi kunnen flatteren.

En als je de kleur van je panty in je schoenen overloopt, verleng je optisch je benen!   

Een dikkere (opaque) panty geeft een afslankend effect en een kleine print maakt je benen ook optisch slanker. De regel is hier hoe kleiner de print, hoe slanker je benen lijken.

Wat moet je niet doen?

  • Combineer geen donkere panty met schoenen in een lichte kleur; dit zorgt ervoor dat je benen korter ogen
  • Een glanzende panty accentueert je benen (alles wat je aandacht geeft, groeit) wil je dat niet, kies dan liever een matte panty
  • Wil je niet op een clown lijken kies dan een kleur voor je panty die een geheel vormt met je kleding (meer ton sur ton).

Kortom, geef de panty nog een kans! Ga m lekker dragen komende tijd met een fantastische jurk of rok. En kom je er niet uit welke panty? Bel mij dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn