Welke schoenen draag ik hierbij?

“Maar welke schoenen draag ik hier dan bij?” Dit is ongeveer de meeste gestelde vraag bij een kledingadvies. In de winter gaat het nog wel, maar zeker in de zomer is het moeilijk voor veel vrouwen om te bedenken welke schoenen waarbij gedragen kunnen worden. En dan heb je ook nog vrouwen die geen blote tenen willen laten zien en dus ook in de zomer schoenen met gesloten tenen willen….

Waar let je nou op bij combineren van je schoenen met je kleding?

Je figuur

Allereerst natuurlijk wat past bij mijn figuur qua schoenen? Heb ik hakken nodig voor de lengte? Als je hakken draagt, lijk je langer en bepaalde kledingstukken staan mooier met hakken. Dus als je klein bent (< 1.65 m) zul je wellicht vaker hakken nodig hebben bij bepaalde kledingstukken. Neem bijvoorbeeld een wijde (palazzo) broek. Deze kun je prima dragen als je kleiner van postuur bent, maar deze broek staat wel veel leuker met hakken in plaats van platte schoenen of sneakers.

Daarnaast is belangrijk wat voor benen je hebt en wat voor kuiten en enkels? Platte schoenen maken je benen korter. Bandjes over je enkels maken je kuiten dikker (en verkorten je benen, waardoor je kleiner lijkt). Heb je flinke kuiten en enkels probeer dan een schoen met hak te dragen in de kleur van je broek of in de zomer de kleur van je huid (nude). Je benen lijken daardoor langer en slanker.

Je kleding

Welke kleding je wil combineren is natuurlijk ook van belang bij de combinatie met schoenen. Onder een rok of jurk staan veel soorten schoenen; sneakers, pumps, (enkel)laarsjes maar ook een platte veterschoen. Het gaat dan meer om welke stijl je draagt en bij welke gelegenheid. Sneakers in de winter onder een rok vraagt ook om panty’s. En dan krijg je snel een Zwarte Pieten outfit. In de zomer kun je perfect sneakers onder een jurk of rok dragen.

Bij een korte broek kun je goed sneakers dragen, (open) sandalen en slippers. En bij een hippe bermuda is het weer leuker om hakken te dragen. Driekwart broeken laten je benen ook optisch korter lijken en je kuiten vaak dikker. De culotte (wijde driekwart broek) staat dus mooi met hakken (pumps).

De temperatuur

Ook het weer heeft uiteraard invloed op de schoenen die je draagt. In de winter is het vaak makkelijker om op het weer aan te passen. Onder broeken kun je makkelijk enkellaarsjes, veterboots of instappers dragen. Hoe fijner de schoen, hoe dunner de sok of panty. Flatjes zijn weer meer voor de zomer, deze kun je onder (korte) broeken, jurken en rokken dragen. Is het heel warm en wil je toch schoenen met bedekte tenen? Neem dan een schoen met opengewerkt leer of suède. Of een espadrille van textiel.

De gelegenheid

Bij een zakelijke afspraak in een formele omgeving draag je pumps of (enkel)laarsjes. Altijd met gesloten tenen – ook in de zomer. Laarzen kunnen ook prima onder een jurk of rok in een zakelijke omgeving. Bij feestelijke gelegenheden kun je pumps dragen onder een jurkje of pantalon. Laarzen passen niet zo goed bij een feestje en meestal ook niet bij een feestelijk outfit. Hier kun je dus los gaan met feestelijke open schoenen!

Mocht je er niet uitkomen en heb je een vraag? Dat kan altijd. Neem contact met mij op of stel de vraag via Whatsapp.

Facebook
Twitter
LinkedIn