Cost per wear; op een andere manier naar kledinginvesteringen kijken!

In de lock down periode ben ik anders gaan kijken naar de investeringen in mijn eigen kleding. Waren die dure (maar o zo mooie) blazers eigenlijk een goede kledinginvestering? Ik ben erachter gekomen dat je eigenlijk met een hele eenvoudige berekening van de cost per wear, een aankoopbeslissing objectief kunt beoordelen.

Deze eenvoudige berekening laat zien dat die dure jeans of die hele voordelige jurk misschien wel een hele andere waarde hebben dan vooraf gedacht. Om dat goed te bepalen kun je gebruik maken van een berekening de zogenaamde cost per wear (vrij vertaald, de kosten per keer dat je een kledingstuk draagt). Ongeacht je individuele smaak of stijl, is het bepalen van de cost per wear een les in de waarde van je kleding die iedereen kan gebruiken.

Is het de investering waard?

Als je het moeilijk vindt om te bepalen of een kledingstuk de investering waard is, kun je de kosten per keer dat je het kledingstuk draagt, berekenen. Zo kun je bepalen of een item jouw geld waard is of niet.  Als iets lage kosten per draagbeurt heeft, kun je met een gerust hard investeren. Zijn de cost per wear heel hoog, denk dan nog een keer goed na. De berekening van de cost per waer is heel makkelijk:

De cost per wear is gelijk aan de prijs van het kledingstuk gedeeld door het totale aantal keren dat je het draagt.

Makkelijk toch? Dus hoe vaker je iets verwacht te dragen, hoe lager de kosten per draagbeurt zullen zijn. Je moet alleen wel een realistische schatting maken van het aantal keer dat je het gaat dragen. Die prachtige jurk met opvallend motief zal je waarschijnlijk minder vaak dragen dan die makkelijke jeans (of donkerblauwe broek).

Hoe vaak zal ik dit dragen?

Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je probeert in te schatten hoe vaak je een kledingstuk zal dragen. Bijvoorbeeld is het een trendy item waar je over een jaar niemand meer in ziet lopen of is het een basisstuk waar je nog jaren plezier van gaat hebben? Draag je het item alleen voor een bepaalde gelegenheid (bv. een jurk voor een bruiloft) of is het beperkt tot een bepaald seizoen (dikke shawl of wollen trui). Blijft je kledingmaat hetzelfde komende tijd of ben je nog van plan zwanger te raken komende tijd? Kijk ook naar de kwaliteit van de stof en het stiksel: blijft het kledingstuk mooi ook na meerdere keren dragen en wassen? Probeer na te denken over al deze vragen bij het bepalen hoe vaak je iets verwacht te dragen.

Berekening van de kosten per draagbeurt

Als je de berekening gebruikt blijkt ineens die trendy jurk van €60 een veel duurder kledingstuk dan die tijdloze jurk van €180. Hoe komt dit? Stel dat je die trendy jurk 4x draagt in een seizoen (en dat is voor sommigen al heel veel) dan is de cost per wear €15. De tijdloze jurk daarentegen draag je de komende 2 jaar elke 2 weken 1x (van september tot maart) wat neer komt op 28 keer en een cost per wear van ongeveer €6. De conclusie is dat je beter af bent met de tijdloze jurk. Vaak zijn dit ook items die goed (en eerlijk) gemaakt zijn en voor hele lange tijd meegaan en blij maken! Denk hierbij ook aan klassieke blazers, seizoensloze jurken, mooie jassen en goed zittende hakken. Trendy kledingstukken – hoe laag geprijsd ook soms – hebben op de lange termijn waarschijnlijk toch hoge kosten per gebruik. (Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn!)

Geen trendy kleding meer kopen?

Wil ik hiermee zeggen dat je nooit meer trendy kledingstukken moet kopen ook al weet je dat je het maar een paar keer zal dragen? Absoluut niet! Het leven is te kort, geniet van die blouse met enorme ballonmouwen 😉. Maar denk ook als je die prachtige laarzen van €700 ziet aan de makkelijke berekening van de cost per wear. Die kunnen wel eens heel laag zijn!

Persoonlijk ben ik dus heel anders gaan kijken naar een (voor mij) dure jeans van €250 – die misschien toch helemaal niet zo duur is en het dubbel en dwars waard is. Dat geldt ook zeker voor een tijdloze winterjas en een zonnebril.

Dus de volgende keer dat jij de “is dit het waard?”-discussie in je hoofd voert, denk dan aan de cost per wear formule. Hierdoor zal je betere beslissingen nemen over je kledinguitgaven. En je zal langer blij zijn met de inhoud van je kledingkast!

Facebook
Twitter
LinkedIn